YLIOPPILASTUTKINTO

YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE

Ko­ke­laan tut­kin­toon kuu­luu vä­hin­tään nel­jä ko­et­ta, jois­ta äi­din­kie­len koe on kai­kil­le pa­kol­li­nen. Ko­ke­las va­lit­see kol­me muu­ta tut­kin­ton­sa pa­kol­lis­ta ko­et­ta seu­raa­vien nel­jän ko­keen jou­kos­ta: toi­sen ko­ti­mai­sen kie­len koe, yksi vie­raan kie­len koe, ma­te­ma­tii­kan koe ja re­aa­li­ai­neis­sa jär­jes­tet­tä­vä koe. Ko­ke­las voi li­säk­si si­säl­lyt­tää tut­kin­toon­sa yh­den tai use­am­man yli­mää­räi­sen ko­keen. Saa­dak­seen yli­op­pi­las­to­dis­tuk­sen ko­ke­laan kuu­luu saa­da hy­väk­syt­ty arvo­sana kai­kis­ta pa­kol­li­sis­ta ko­keis­ta. Hy­lä­tyn arvo­sa­nan voi kui­ten­kin yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nan mää­räys­ten mu­kaan kom­pen­soi­da muis­ta hy­väk­sy­tyis­tä ko­keis­ta saa­duil­la pis­teil­lä.

KOKEIDEN TASOT

Ma­te­ma­tii­kas­sa, toi­ses­sa ko­ti­mai­ses­sa kie­les­sä ja vie­rais­sa kie­lis­sä jär­jes­te­tään vaa­ti­vuu­del­taan kah­den eri ta­son ko­keet. Ma­te­ma­tii­kas­sa ja vie­rais­sa kie­lis­sä ta­sot ovat pit­kä ja ly­hyt oppi­mää­rä, toi­ses­sa ko­ti­mai­ses­sa kie­les­sä pit­kä ja kes­ki­pit­kä oppi­mää­rä. Ko­ke­las saa lu­kio-opin­nois­taan riip­pu­mat­ta va­li­ta, min­kä ta­son mu­kai­seen ko­kee­seen hän osal­lis­tuu. Ko­ke­laan on suo­ri­tet­ta­va pit­kään oppi­mää­rään pe­rus­tu­va koe vä­hin­tään yh­des­sä pa­kol­li­ses­sa ko­kees­sa. Tut­kin­toon saa si­säl­tyä vain yksi sa­man oppi­ai­neen koe.

ÄIDINKIELEN KOE

Äi­din­kie­len­koe on kak­si­o­sai­nen. Koe muo­dos­tuu teks­ti­tai­don ko­kees­ta ja es­see­ko­kees­ta. Ko­ke­laan tu­lee osal­lis­tua sa­mal­la tut­kin­to­ker­ral­la sekä teks­ti­tai­don ko­kee­seen että es­see­ko­kee­seen. Ko­ke­laan äi­din­kie­len arvo­sana mää­räy­tyy ko­kei­den pai­no­te­tun yh­teis­pis­te­mää­rän pe­rus­teel­la.

MATEMATIIKAN KOE

Ma­te­ma­tii­kan ko­kees­sa saa vas­ta­ta enin­tään 10 teh­tä­vään 15 teh­tä­väs­tä. 1-2 on ns. täh­ti­teh­tä­vää, jot­ka vaa­ti­vat laa­jem­paa tai sy­väl­li­sem­pää kä­sit­te­lyä kuin muut teh­tä­vät. Täh­ti­teh­tä­vät mer­ki­tään teh­tä­vä­nu­me­ron edes­sä ole­val­la täh­del­lä, ja ne si­joi­te­taan teh­tä­vä­sar­jan lop­puun. Täh­ti­teh­tä­vis­tä an­ne­taan pis­te­mää­rä ko­ko­nai­sin nu­me­roin 0-9. Muis­ta teh­tä­vis­tä an­ne­taan pis­te­mää­rä 0-6.

Ke­vään 2016 ko­kees­ta al­ka­en Sekä pit­kän että ly­hy­en ma­te­ma­tii­kan ko­kees­sa on 13 teh­tä­vää. Ko­ke­las saa vas­ta­ta kum­mas­sa­kin ko­kees­sa enin­tään 10 teh­tä­vään. Teh­tä­vien mak­si­mi­pis­te­mää­rä on 6.

Sekä pit­kän että ly­hy­en ma­te­ma­tii­kan ko­kees­sa on kak­si osaa: A – osa ja B-osa. B-osa ja­kau­tuu edel­leen kah­teen osaan, jot­ka mer­ki­tään tun­nuk­sin B1 ja B2. Alla ole­vaan tau­luk­koon on mer­kit­ty, kuin­ka mon­ta teh­tä­vää kus­sa­kin osas­sa an­ne­taan, kuin­ka mo­neen teh­tä­vään ko­ke­las vas­taa ja mitä apu­vä­li­nei­tä on sal­lit­tua käyt­tää osan teh­tä­viä suo­ri­tet­ta­es­sa.

 Ko­keen ra­ken­ne:

Osa Teh­tä­viä an­ne­taan Ko­ke­las vas­taa Apu­vä­li­neet
A 4 4 Ei las­kin­ta, tau­luk­ko­kir­ja
B1 5 3 Las­kin, tau­luk­ko­kir­ja
B2 4 3 Las­kin, tau­luk­ko­kir­ja
REAALIKOE

Re­aa­li­ai­neet on ja­et­tu yli­op­pi­las­tut­kin­nos­sa suo­ri­tet­ta­vak­si kah­te­na päi­vä­nä. Sa­ma­na päi­vä­nä ei voi suo­rit­taa kah­den eri ai­neen ko­et­ta. Yh­del­lä tut­kin­to­ker­ral­la jär­jes­te­tään kak­si re­aa­li­ai­nei­den koe­päi­vää. Ko­kei­den jako näil­le kah­del­le päi­väl­le pe­rus­tuu lau­ta­kun­nan ti­las­toi­hin, jois­ta il­me­nee ko­ke­lai­den vas­taus­ten si­joit­tu­mi­nen eri ai­nei­siin. Koe­päi­vät si­joi­te­taan tut­kin­to­aika­tau­luun si­ten, että nii­den vä­lil­lä on noin viik­ko. En­sim­mäi­se­nä koe­päi­vä­nä jär­jes­te­tään psy­ko­lo­gi­an, fi­lo­so­fi­an, his­to­ri­an, fy­sii­kan sekä bi­o­lo­gi­an ko­keet ja toi­se­na koe­päi­vä­nä us­kon­non, elä­män­kat­so­mus­tie­don, yh­teis­kun­ta­opin, ke­mi­an, maan­tie­teen ja ter­veys­tie­don ko­keet. Näin yh­del­lä tut­kin­to­ker­ral­la voi suo­rit­taa enin­tään kak­si re­aa­li­ai­neen ko­et­ta. Tut­kin­non ha­jaut­ta­mal­la voi ha­lu­tes­saan osal­lis­tua use­an re­aa­li­ai­neen ko­kee­seen.

Kun­kin re­aa­li­ai­neen teh­tä­vien mää­rä tar­jo­aa ko­ke­laal­le riit­tä­väs­ti va­lin­nan­va­raa. Teh­tä­vien mää­rä riip­puu oppi­ai­neen pa­kol­lis­ten ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti mää­ri­tel­ty­jen sy­ven­tä­vien kurs­sien mää­räs­tä, oppi­ai­neen luon­tees­ta ja teh­tä­vien luon­tees­ta. Teh­tä­viä ja vas­tauk­sia (teh­tä­vien mää­rä/vas­taus­ten enim­mäis­mää­rä) on eri ai­neis­sa seu­raa­vas­ti: us­kon­to 10/6, elä­män­kat­so­mus­tie­to 10/6, psy­ko­lo­gia 10/6, fi­lo­so­fia10/6, his­to­ria 10/6, yh­teis­kun­ta­oppi 10/6, fy­siik­ka 13/8, ke­mia 12/8, bi­o­lo­gia 12/8, maan­tie­de 10/6 ja ter­veys­tie­to 10/6.

Tyy­pil­tään teh­tä­vät voi­vat vaih­del­la oppi­ai­neit­tain. Es­seet, an­ne­tun ai­neis­ton tul­kin­taan ja kä­sit­te­lyyn pe­rus­tu­vat teh­tä­vät sekä toi­saal­ta luon­teel­taan las­ken­nal­li­set, il­mi­ön tun­nis­ta­mi­seen ja sii­hen liit­ty­vien mal­lien so­vel­ta­mi­seen pe­rus­tu­vat teh­tä­vät säi­lyt­tä­vät näin ase­man­sa oppi­ai­neen mu­kaan. Osa teh­tä­vis­tä voi koos­tua yk­sin­ker­tai­ses­ta laa­jem­paan ar­gu­men­toin­tiin ete­ne­vis­tä osa­teh­tä­vis­tä. Eten­kin luon­non­tie­teis­sä ote­taan huo­mi­oon myös oppi­ai­nei­den ko­keel­li­nen luon­ne.

Kus­sa­kin ko­kees­sa voi­daan an­taa 1 – 2 vaa­ti­vaa jo­ke­ri­teh­tä­vää. Ta­van­o­mai­nen teh­tä­vä pis­tey­te­tään vä­lil­lä 0-6 ja jo­ke­ri­teh­tä­vä vä­lil­lä 0-9.

Fy­sii­kan, ke­mi­an ja maan­tie­teen ko­keis­sa saa käyt­tää apu­vä­li­nei­nä lau­ta­kun­nan oh­jei­den mu­kai­sia las­ki­mia ja tau­luk­ko­kir­jo­ja. Sal­li­tut las­ki­met ovat nii­tä, joi­ta kou­lu on suo­si­tel­lut opis­ke­li­joil­le.

Kun­kin re­aa­li­ai­neen ko­kees­sa on 1 – 4 oppi­aine­ra­jat ylit­tä­vää teh­tä­vää. Sekä ta­val­li­nen teh­tä­vä että jo­ke­ri­teh­tä­vä voi olla oppi­aine­ra­jat ylit­tä­vä teh­tä­vä. Oppi­aine­ra­jat ylit­tä­viä teh­tä­viä ei mer­ki­tä erik­seen, mut­ta teh­tä­vän­an­nol­la py­ri­tään oh­jaa­maan ko­ke­las­ta kä­sit­te­le­mään teh­tä­vää lu­ki­on aihe­ko­ko­nai­suuk­sien kan­nal­ta tai eri ai­nei­den näkö­kul­mis­ta. Oppi­aine­ra­jat ylit­tä­vään teh­tä­vään an­ne­tun vas­tauk­sen ar­vos­te­lee ky­sees­sä ole­van ko­keen oppi­ai­neen opet­ta­ja. Esi­mer­kik­si bi­o­lo­gi­an ko­kees­sa ole­vaan oppi­aine­ra­jat ylit­tä­vään teh­tä­vään an­ne­tun vas­tauk­sen ar­vos­te­lee kou­lus­sa bi­o­lo­gi­an opet­ta­ja. Yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nas­sa tä­män vas­tauk­sen ar­vos­te­lee bi­o­lo­gi­an sen­so­ri.

YLIOPPILASTUTKINTOON ILMOITTAUTUMINEN                      

Ke­vään 2016 tut­kin­toon osal­lis­tu­vien on il­moit­tau­dut­ta­va pe 22.11.2015 men­nes­sä, syk­syn 2016 tut­kin­toon taas 27.05.2016 men­nes­sä.

Yli­op­pi­las­tut­kin­to tu­lee suo­rit­taa enin­tään kol­me­na pe­rät­täi­se­nä tut­kin­to­ker­ta­na. Hy­lät­ty pa­kol­li­nen koe saa­daan uu­sia kak­si ker­taa kol­men seu­raa­van kir­joi­tus­ker­ran ai­ka­na. Joll­ei tut­kin­toa ole mai­ni­tus­sa ajas­sa suo­ri­tet­tu, tut­kin­to on ko­ko­nai­suu­des­saan uu­sit­ta­va. Hy­väk­syt­ty koe saa­daan uu­sia yh­den ker­ran il­man aika­ra­joi­tus­ta. Yli­op­pi­las­tut­kin­toa voi­daan myö­hem­min myös täy­den­tää aika­ra­joi­tuk­set­ta. Yli­mää­räi­sis­sä ko­keis­sa saa­tu­ja hy­lät­ty­jä arvo­sa­no­ja ei mer­ki­tä ko­ke­laan yli­op­pi­las­to­dis­tuk­seen. Hy­lä­tyn yli­mää­räi­sen ko­keen uu­si­ja kat­so­taan ky­sei­ses­sä ko­kees­sa tut­kin­ton­sa täy­den­tä­jäk­si.

Ko­keet tar­kas­taa ja ar­vos­te­lee val­mis­ta­vas­ti lu­ki­on asi­an­o­mai­sen ai­neen opet­ta­ja ja lo­pul­li­ses­ti yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­ta. Ko­keis­ta an­net­ta­vat arvo­sa­nat ja nii­tä vas­taa­vat pis­te­mää­rät ovat

lau­da­tur (7), exi­mia cum lau­de ap­pro­ba­tur (6), mag­na cum lau­de ap­pro­ba­tur (5), cum lau­de ap­pro­ba­tur (4), lu­ben­ter ap­pro­ba­tur (3), ap­pro­ba­tur (2) ja im­pro­ba­tur (0). Ko­ke­laal­le, joka on hy­väk­sy­tys­ti suo­rit­ta­nut pa­kol­li­set ko­keet ja joka saa lu­ki­on päät­tö­to­dis­tuk­sen, an­ne­taan yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tus.

Li­sää tie­to­ja yli­op­pi­las­tut­kin­nos­ta, mää­räyk­sis­tä ja oh­jeis­ta saa osoit­tees­ta http://www.yli­op­pi­las­tut­kin­to.fi. Yli­op­pi­las­lau­ta­kun­nan si­vuil­ta saa myös tie­to ko­kei­den eri­tyis­jär­jes­te­lyis­tä.

SUOSITELTAVA KIRJOITUSJÄRJESTYS

Jo­rois­ten lu­ki­on opin­to-oh­jel­ma on suun­ni­tel­tu si­ten, että eri oppi­ai­neet on mah­dol­lis­ta suo­rit­taa alla ole­vil­la suo­ri­tus­ker­roil­la. Alla ole­va suo­ri­tus­jär­jes­tys tu­kee myös par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la yli­op­pi­las­tut­kin­non ha­jaut­ta­mis­ta.

Aine Syk­sy Ke­vät
Äi­din­kie­li x
Eng­lan­ti x x
Sak­sa/rans­ka/ve­nä­jä x x
Ma­te­ma­tiik­ka/pit­kä x
Ma­te­ma­tiik­ka/ly­hyt x
Bi­o­lo­gia x
Maan­tie­de x
Fy­siik­ka x
Ke­mia x x
Us­kon­to/ET x
Fi­lo­so­fia x x
His­to­ria x
Yh­teis­kun­ta­oppi x
Psy­ko­lo­gia x
Ter­veys­tie­to x
ERITYISJÄRJESTELYT YLIOPPILASKOKEISSA

Kuu­lo­vam­mai­set, luku- ja kir­joi­tus­häi­ri­öi­set, vie­ras­kie­li­set, sai­raat ja vam­mai­set ko­ke­laat voi­vat saa­da yli­op­pi­las­tut­kin­non ko­keis­sa eri­tyis­jär­jes­te­ly­jä ja ar­vos­te­lus­sa voi­daan em. sei­kat ot­taa huo­mi­oon. Näis­tä jär­jes­te­lyis­tä teh­dään yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nal­le ha­ke­muk­set en­nen kir­joi­tuk­siin osal­lis­tu­mis­ta. Ha­ke­mus­ten te­ke­mi­ses­sä opis­ke­li­jaa avus­ta­vat opin­to­jen oh­jaa­ja, reh­to­ri ja eri­tyis­o­pet­ta­ja Lii­sa Re­mes ja reh­to­ri.

 UU­DIS­TU­VA YLI­OP­PI­LAS­TUT­KIN­TO

Yli­op­pi­las­tut­kin­to siir­tyy vai­heit­tain vuo­des­ta 2016 al­ka­en vuo­teen 2019 men­nes­sä säh­köi­sek­si. En­sim­mäi­si­nä suo­ri­te­taan säh­köi­ses­ti syk­syn yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa sak­san, maan­tie­teen ja fi­lo­so­fi­an ko­keet.

Luku­vuo­den 2015-2016 har­joi­tel­laan säh­köis­tä yli­op­pi­las­tut­kin­toa. 2.10. 2015 jär­jes­te­tään val­ta­kun­nal­li­nen säh­köi­nen koe äi­din­kie­les­sä ja 6.4. 2016 val­ta­kun­nal­li­nen säh­köi­sen yli­op­pi­las­tut­kin­non ken­raa­li­har­joi­tus sak­san kie­les­sä, maan­tie­tees­sä ja fi­lo­so­fi­as­sa

Seu­raa yli­op­pi­las­tut­kin­non säh­köis­ty­mis­pro­jek­tia osoit­tees­sa http://www.di­ga­bi.fi.

Jo­rois­ten lu­kio opin­to-opas lv 2015-2016Kesä­kuu 201511.12.2013